U bent hier: Home » Nieuws » Per 1 maart 2013 ambtelijke welstandstoets mogelijk
banner-big-1.png

Per 1 maart 2013 ambtelijke welstandstoets mogelijk

Per 1 maart 2013 ambtelijke welstandstoets mogelijk
Voor een oordeel over redelijke eisen van welstand is niet altijd meer een advies van de welstandscommissie vereist. Vanaf 1 maart 2013 kan het college van b&w ook zonder zo’n advies een oordeel geven over de vraag of een bouwplan in overeenstemming is met het welstandsbeleid.

De zogenaamde ‘kan-bepaling’ die de ambtelijke welstandstoetsing mogelijk maakt, heeft een lange voorgeschiedenis: de eerste gedachten hierover stammen al uit 2007, terwijl tussen 2004 en 2010 een minder vergaande mogelijkheid voor ambtelijke welstandstoetsing heeft bestaan.

Met de nu gepubliceerde ‘kan-bepaling’ wordt niet de welstandstoets afgeschaft. Het gaat bij deze wetswijziging alleen om de vraag wie het bestuurscollege ondersteunt bij de welstandsbeoordeling. Tot dusverre was het college wettelijk verplicht om de welstandscommissie om advies te vragen, voortaan kan zo’n advies, desgewenst, achterwege blijven en dan wordt het collegebesluit alleen ambtelijk voorbereid.

Aan die ambtelijke welstandsbeoordeling zitten veel haken en ogen, die beschreven worden in de handreiking over de kan-bepaling die de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit (v/h Federatie Welstand) en de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht gezamenlijk hebben opgesteld.
Op de site van de federatie is de handreiking te downloaden:
http://www.fw.nl/fwS.php?L1=30&L2=68

Bron: website Federatie Welstand

© 2011 Wabobank | Sitemap
Ontwikkeld door Friks Web & Marketing